Langnau - Informatie voor speculanten en beleggers

                                                                                                                                                       An individual trader is free to wait for the best trading opportunities […] Remember, your goal is to          trade well, not to trade often.                                                                                         - Alexander Elder                                                                                                                                                      

Onderstaand het grafiekje van mijn rendement over 2018, dat ik hier met enige schroom deel. De eerste twee maanden ging het fantastisch. Dan begint februari. Toen hadden we even een kleine crash, waar ik in maart van hersteld was. Daarna is het langzaam bergaf gegaan en vanaf oktober zelfs ravijn in. In het begin heb ik veel goed gedaan, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat ook niet zo heel moeilijk was. Het was haast als prijsschieten met een blinddoek voor. Pharming en Kiadis had ik in oktober 2017 ontdekt. Die twee fondsen droegen begin 2018 het grootste deel van het rendement. Ablynx had ik helaas eind 2017 al verkocht (met een mooie winst). In januari kocht ik Tigenix. Ergens in februari stuitte ik op twitter op Akers, wat ook het tweede fonds werd dat ik op mijn website besprak. Dat is een tijdlang een hit geweest op het Ponzi-forum en velen van ons hebben daar veel aan verdiend. Viking Therapeutics werd mij door dezelfde twitteraar getipt (Ik kan jullie aanraden om @NicolasSander te volgen, die regelmatig mooie grafieken tweet, net als @AmyAtrade). Toen Nanobiotix eind mei opeens steil begon te dalen en het bedrijf na een paar dagen verklaarde geen reden te kunnen noemen voor deze koersval, was dat voor mij een reden om te kopen. Een bedrijf mag geen relevant nieuws achterhouden en ik vermoedde dus dat er sprake was van voorkennis. Ik stopte er flink wat geld in en binnen een maand was het raak: positieve onderzoeksresultaten. Verder hebben de tips van Ponzi mij ook aardig wat papieren centen opgeleverd, met name Atari en Capstone (dat een stijging van meer dan 100% heeft laten zien).

Tot zover het beurssprookje. Wat ging er mis? Mijn grootste fout is dat ik te lang ben blijven zitten, hopend op nog meer rendement, en niet met stop loss orders heb gewerkt. Zo heeft het dus kunnen gebeuren dat de fondsen die vorig jaar het best gepresteerd hebben tevens de slechts presterende fondsen zijn geworden in mijn porto. Met Pharming, Kiadis en Capstone ben ik diep in de min het jaar uit gegaan. Verder heb ik met Aytu heel veel verloren. De stijging zag ik goed aankomen, maar in plaats van winst te nemen, heb ik op het hoogste punt bijgekocht. Het was toen al een waardeloos fonds, maar ik had me niet goed in de financiën verdiept. Met Ampio heb ik meerdere keren winst kunnen nemen, maar ik heb het niet gedaan, want ik wilde FDA-berichten afwachten. Inmiddels weet ik dat je niet maandenlang met het fonds in porto op nieuws hoeft te wachten, want als je weet wanneer dat ongeveer komt en je koopt je een maand van tevoren in, ben je doorgaans nog ruim op tijd (in dit geval om bagholder te worden).

Ik sta nu diep in de min, maar ik heb veel potentie in mijn porto, en met biotech gaat het snel omlaag, maar ook snel omhoog. Voor eind eerste kwartaal weer in het groen lijkt me dus heel goed mogelijk.

Top 3

1. Nanobiotix

2. Tigenix

3. Akers

Flop 3

1. Aytu

2. Capstone

3. Kiadis