free
hit counter

Langnau - Informatie voor speculanten en beleggers

Waarschuwing: De informatie op deze website dient als verdiepingsmateriaal en is niet zonder meer een beleggingsadvies.

(3 december 2018)

Het aan de Franse beurs genoteerde Nanobiotix heeft één product waar ze mee willen gaan scoren – NBTXR3. 

Veel behandelingen tegen kanker brengen niet alleen de kankercellen schade toe, maar ook de patiënt zelf. Dat geldt ook voor stralingstherapie. Röntgenstralen reageren met watermoleculen in het lichaam en hierbij komen vrije radicalen vrij, die DNA en andere moleculaire structuren beschadigen, waardoor de kankercellen, maar ook omliggende gezonde cellen worden gedood.

NBTXR3 bestaat uit nanodeeltjes, minuscule kristallen, die de werking van stralingstherapie vergroten zonder dat daarvoor de intensiteit van de bestraling verhoogd moet worden. De nanokristallen worden met een gewone injectiespuit direct in de tumor gespoten. Deze kristallen absorberen meer straling dan water en geven zo ook meer vrije radicalen af dan water. Hierdoor wordt de tumor meer beschadigd dan het omliggende gezonde weefsel. Op deze manier kan met een gelijkblijvende stralingsintensiteit de tumor sneller gedood worden.  

Nanobiotix verwacht deze maand (zie pagina 4 bedrijfspresentatie) nog EU-goedkeuring voor NBTXR3 voor de indicatie sarcomen in zacht weefsel. Een sarcoom is een kwaadaardige tumor in bijvoorbeeld vet, spieren, zenuwen, bindweefsel, bloedvaten of diepe huidlagen. Als die goedkeuring er komt, wordt onderstaande tabel extra interessant. Want we zien dat er nog zeven andere indicaties onderzocht worden, waarvan bij vijf indicaties de onderzoeken al in de klinische fase zijn.  

Als NBTXR3 werkt bij sarcomen in zacht weefsel, werkt het dan ook bij al die andere indicaties? Kan daar een inschatting van worden gemaakt?

Als Nanobiotix alleen verder gaat, zal het nog heel veel geld nodig hebben. Op 30 juni 2018 had het bedrijf nog 32,7 miljoen in kas. We mogen er dus rekening mee houden dat er binnenkort een nieuwe emissie komt.  

(7 januari 2019)

Nanobiotix gaat de samenwerking aan met het Amerikaanse MD Anderson Cancer Center in Houston (one of the world's most respected centers focused on cancer patient care, research, education and prevention) om in negen nieuwe fase I/II onderzoeken de effectiviteit van het middel NBTXR3 bij de behandeling van zes soorten kanker – hoofd en nek, alvleesklier, borstkas, longen, spijsverteringsstelsel en geslachtsorganen en urinewegen – te onderzoeken. Dat zijn dus vijf nieuwe indicaties, want de indicatie hoofd en nek wordt al onderzocht (zie tabel pagina Nanobiotix). De meeste onderzoeken zullen dit jaar beginnen. 

Het MD Anderson Cancer Center zal in eerste instantie de onderzoeken gaan leiden. Er zullen 340 patiënten deelnemen. In de onderzoeken zal het middel worden toegepast bij bestraling als monotherapie of bestraling in combinatie met checkpoint remmers (Kankercellen ontwikkelen eigenschappen waardoor ze onherkenbaar worden voor het afweersysteem, of het afweersysteem kunnen blokkeren. Checkpoint remmers maken als het ware deze blokkade van het afweersysteem ongedaan.)

Nanobiotix investeert hiervoor 12 miljoen dollar in de samenwerking. Een deel daarvan wordt bij het begin van de samenwerking betaald. Eind tweede kwartaal 2018 had Nanobiotix dus nog een kaspositie van 32,7 miljoen. Daar zal binnenkort niet veel meer van over zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=vg4b7WztpmQ

https://www.cancer.org/cancer/soft-tissue-sarcoma/about/soft-tissue-sarcoma.html

http://www.nanobiotix.com/_en/corporate-presentation/

http://www.nanobiotix.com/download/news_en/2019/PR_Nanobiotix_and_MDAndersonCC_announce_large-scale_comprehensive_clinical_collaboration_NBTXR3.pdf