free
hit counter

Langnau - Informatie voor speculanten en beleggers

Waarschuwing: De informatie op deze website dient als verdiepingsmateriaal en is niet zonder meer een beleggingsadvies.

Tweet


(geschreven voorjaar 2018)

Opmerking vooraf: Dit aandeel wordt wellicht over een jaar of langer pas interessant.


US Nuclear Corporation (OTC Pink: UCLE) is een Amerikaanse stralingsdetectie holding, die gespecialiseerd is in de ontwikkeling en productie van stralingsdetectie-instrumenten. UCLE is onderverdeeld in drie divisies: Technical Associates (TA), Overhoff Technology (OTC), en Electronic Control Concepts (ECC). UCLE levert aan een groot aantal verschillende industrieën: kerncentrales, laboratoria, overheidsinstanties, binnenlandse veiligheid, krijgsmacht, universiteiten en scholen, onderzoeksbedrijven, ziekenhuizen, medische en tandheelkundige centra, energiebedrijven, wapenproducenten, noodhulpdiensten, lokale autoriteiten en fabrieken. Ze maken onder andere tritiummonitoren (bijvoorbeeld om een tritiumlek in een kerncentrale op te sporen), röntgenmonitoren (om röntgenapparaten te controleren), high tech stralingssensoren voor drones e.a.

Maar het was het volgende bericht dat mijn aandacht trok: US Nuclear Partners With Fusion Power Leader In Radioisotope Market

UCLE heeft een voorbereidende overeenkomst gesloten met MIFTEC om de exclusieve producent te worden van generators voor medische radio-isotopen. 

Isotopen zijn atomen van hetzelfde element met een verschillende opbouw van de atoomkern. Deze radioactieve medische isotopen "dienen voor het grootste deel voor diagnostische doeleinden, zoals het opsporen van hart- en vaatziekten en (goedaardige) gezwellen en orthopedisch onderzoek naar ontstekingen. Daarnaast worden de isotopen gebruikt voor pijnbestrijding en de behandeling van kankergezwellen [...] Isotopen kunnen op meerdere manieren geproduceerd worden. De meest gangbare methode is via botsing van een uitgangsmateriaal met neutronen die geproduceerd worden ofwel in een kernreactor of in een cyclotronversneller." Een cyclotron is minder efficiënt dan een reactor.

De belangrijkste reactoren staan in Nederland (Petten) en Canada. Daarnaast zijn er nog reactoren in Zuid-Afrika, België en Frankrijk. “Allemaal zijn ze gebouwd in de jaren ’60 en nu dus zo’n vijftig jaar oud. En dat is dan ook precies hoe lang zo’n ding meegaat. Dus alle reactoren in de wereld zijn aan het einde van hun levensduur en hebben grote problemen.” De reactor in Canada is op 31 maart 2018 gesloten. De hoge flux reactor in Petten is al meerdere keren stilgelegd vanwege financiële problemen en gevaarlijke lekkages.

MIFTEC heeft een technologie ontwikkeld om medische radio-isotopen te ontwikkelen. De 'staged Z-Pinch fusion technique' produceert een hoge neutron flux, waarmee de isotopen gemaakt kunnen worden. De Sandia National Laboratories en de Universiteit van Californie hebben al 'Z-Pinch fusion' reactors. Momenteel wordt een nieuwe krachtige machine ontworpen waarmee grote, commerciële hoeveelheden radio-isotopen kunnen worden ontwikkeld. MIFTEC zegt daarmee radio-isotopen te kunnen ontwikkelen tegen de helft van de huidige kosten. Het is de bedoeling dat UCLE de exclusieve producent van deze machines gaat worden.

- De wereldwijde markt voor radio-isotopen bedroeg in 2016 $9,6 miljard. Dit zal in 2021 naar verwachting $17 miljard zijn. 80 procent hiervan komt voor rekening van medische radio-isotopen.

- De voor diagnose meest gebruikte radio-isotoop technetium-99 wordt gegenereerd uit de radio-isotoop molybdeen-99, die een halveringstijd van bijna 66 uur heeft. Molybdeen-99 vervalt tot technetium-99. Technetium-99 heeft een halveringstijd van ongeveer 6 uur. Daarom is het belangrijk dat de V.S. een binnenlandse productiefaciliteit voor radio-isotopen krijgen. 

- UCLE krijgt een belang van 10 procent in MIFTEC met de optie om dit belang nog te vergroten.

- MIFTEC is geen beursgenoteerd bedrijf.

- MIFTEC is van plan om $800.000 en aandelen te investeren in UCLE. "MIFTEC is now in final negotiations for an $800K cash and stock investment with an established engineering firm for first rights to build the MIFTEC radiopharmaceutical products device."

- "...the main radioisotopes such as Tc-99m [technetium-99] cannot effectively be produced without reactors." De reactoren in Canada en Nederland maakten/maakt gebruik van verrijkt uranium. Dit is een praktijk waar de meeste landen om bekende redenen van af willen. Bij de methode van MIFTEC wordt geen uranium gebruikt

- UCLE noteert op 13 april 2018 $3,15. Er staan 13,95 miljoen aandelen uit. In 2016 noteerde het bedrijf een nettoverlies van $1,6 miljoen. Het jaar daarvoor bedroeg de winst $400.000. De drie jaren daarvoor draaiden ze ieder jaar verlies, respectievelijk $321.000, $29.000 en $5.000. UCLE staat na drie kwartalen in 2017 op een verlies van $22.500. Begin 2018 stond de koers op $0,28. Bij hantering van een k/w van 20 zou de winst over 2017 $2,2 miljoen moeten bedragen om de huidige koers te rechtvaardigen. Dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren. In de huidige koers zit dus veel verwachting. 

Bovenstaande feiten doen vermoeden dat de groeipotentie van UCLE groot is. De machines moeten dus nog geproduceerd worden. Het kan nog 24-36 maanden gaan duren voordat de productie kan beginnen (zie onderstaand filmpje). Het is niet bekend wat dat gaat kosten. Ik kan vooralsnog ook geen inschatting maken over de mogelijke winst en wanneer die winst gaat komen. UCLE wordt Over-The-Counter (OTC) verhandeld. Op Webull staat het aandeel als 'delisted'. 

Concurrent

NorthStar produceert de radio-isotoop molybdeen-99 uit natuurlijk molybdeen-98. Dit wordt gedaan door middel van neutronenvangst. Hierbij wordt molybdeen-98 in een 'neutronval' in een reactor geplaatst, waarin de stof beschoten wordt met neutronen. Soms gebeurt het dat een neutron wordt ingevangen in een atoomkern. Zo ontstaat dan molybdeen-99 (mo-98 heeft in zijn atoomkern 42 protonen en 56 neutronen, mo-99 heeft dus 57 neutronen). Bij deze methode wordt geen uranium gebruikt. Northstar is ook bezig met het ontwikkelen van een methode om molybdeen-99 te verkrijgen uit verrijkt molybdeen-98. Deze methode zou vier keer effectiever zijn dan de methode met natuurlijk molybdeen-98. Maar Northstars meest efficiënte productieproces zal geschieden met behulp van een elektronenversneller. Natuurlijk molybdeen bevat ongeveer 10 procent molybdeen-100. Deze isotoop wordt vervolgens verrijkt tot een zuiverheid van 95 procent. De elektronenversneller wordt dan ingezet voor 'photo transmutation', waarbij een neutron wordt 'weggeslagen', waardoor molybdeen-99 achterblijft. De constructie van een versnellerfaciliteit is in 2018 begonnen. 

ASML is overigens van plan om op soortgelijke wijze radio-isotopen te ontwikkelen. In 2016 heeft het bedrijf bij toeval een manier ontdekt om molybdeen-99 te ontwikkelen zonder dat daarbij radioactief afval achterblijft.

Jaarcijfers
"If U.S. Nuclear and MIFTEC successfully produce radioisotopes with the technology they have already demonstrated, they could capture several billion dollars in sales. If U.S. Nuclear owns a 10% interest in the sales, U.S. Nuclear sales (about $2 million reported for 2016) could experience dramatic growth of 5000% for each billion in sales they recognize. That number could increase even further if they increase their ownership in the partnership. Investment risk seems to be mitigated somewhat by the fact that U.S. Nuclear continues to be a leader in its space, and their long history suggests that the company could experience reasonable growth even without the radioisotope opportunity.

If management executes on their new strategy to become the largest provider of lower-cost radioisotopes in a $17 Billion market, the impact to their short-term and long-term market valuation could be dramatic."

Update met US Nuclear Corp OTC Pink UCLE en MIFTEC december 2017

Ik heb niet alle onderstaande artikelen in de tekst verwerkt. Degenen die meer willen lezen over het onderwerp radio-isotopen zou ik bovenal het eerste artikel willen aanraden.

 1. http://world-nuclear.org/information-library/non-power-nuclear-applications/radioisotopes-research/radioisotopes-in-medicine.aspx
 2. https://www.medzineapp.com/nl/artikel/medische-isotopen-wat-gebeurt-er-in-petten
 3. https://opiniez.com/2018/02/26/kernreactor-petten-is-wezenlijk-voor-de-medische-wereld/
 4. https://ca.finance.yahoo.com/news/u-nuclear-corp-partners-fusion-130000056.html
 5. https://seekingalpha.com/article/4151012-u-s-nuclear-miftec-will-win-17-billion-radioisotope-race
 6. https://www.isotopes.gov/sites/production.html
 7. https://nucleairnederland.nl/de-reactor-petten
 8. http://www.world-nuclear-news.org/RS-Reprieve-for-Canadian-isotope-reactor-0902158.html
 9. http://usnuclearcorp.com
 10. http://signdisplaydesign.com/miftec.com/
 11. https://www.linkedin.com/pulse/magneto-inertial-fusion-technology-mifti-announcement-jack-dignan
 12. https://nl.wikipedia.org/wiki/Molybdeen-99
 13. https://nl.wikipedia.org/wiki/Nucleaire_geneeskunde
 14. https://nl.wikipedia.org/wiki/Technetium-99m
 15. http://fusion4freedom.us/pdfs/StagedZpinch.pdf