An individual trader is free to wait for the best trading opportunities […] Remember, your goal is to trade well, not to trade often. (Alexander Elder)       

(geschreven voorjaar 2018)  

Opmerking vooraf: Dit aandeel wordt wellicht over een jaar of langer pas interessant.    

US Nuclear Corporation (OTC Pink: UCLE) is een Amerikaanse stralingsdetectie holding, die gespecialiseerd is in de ontwikkeling en productie van stralingsdetectie-instrumenten. UCLE is onderverdeeld in drie divisies: Technical Associates (TA), Overhoff Technology (OTC), en Electronic Control Concepts (ECC). UCLE levert aan een groot aantal verschillende industrieën: kerncentrales, laboratoria, overheidsinstanties, binnenlandse veiligheid, krijgsmacht, universiteiten en scholen, onderzoeksbedrijven, ziekenhuizen, medische en tandheelkundige centra, energiebedrijven, wapenproducenten, noodhulpdiensten, lokale autoriteiten en fabrieken. Ze maken onder andere tritiummonitoren (bijvoorbeeld om een tritiumlek in een kerncentrale op te sporen), röntgenmonitoren (om röntgenapparaten te controleren), high tech stralingssensoren voor drones e.a.  

Maar het was het volgende bericht dat mijn aandacht trok: US Nuclear Partners With Fusion Power Leader In Radioisotope Market  

UCLE heeft een voorbereidende overeenkomst gesloten met MIFTEC om de exclusieve producent te worden van generators voor medische radio-isotopen.  

Isotopen zijn atomen van hetzelfde element met een verschillende opbouw van de atoomkern. Deze radioactieve medische isotopen "dienen voor het grootste deel voor diagnostische doeleinden, zoals het opsporen van hart- en vaatziekten en (goedaardige) gezwellen en orthopedisch onderzoek naar ontstekingen. Daarnaast worden de isotopen gebruikt voor pijnbestrijding en de behandeling van kankergezwellen [...] Isotopen kunnen op meerdere manieren geproduceerd worden. De meest gangbare methode is via botsing van een uitgangsmateriaal met neutronen die geproduceerd worden ofwel in een kernreactor of in een cyclotronversneller." Een cyclotron is minder efficiënt dan een reactor.  

De belangrijkste reactoren staan in Nederland (Petten) en Canada. Daarnaast zijn er nog reactoren in Zuid-Afrika, België en Frankrijk. “Allemaal zijn ze gebouwd in de jaren ’60 en nu dus zo’n vijftig jaar oud. En dat is dan ook precies hoe lang zo’n ding meegaat. Dus alle reactoren in de wereld zijn aan het einde van hun levensduur en hebben grote problemen.” De reactor in Canada is op 31 maart 2018 gesloten. De hoge flux reactor in Petten is al meerdere keren stilgelegd vanwege financiële problemen en gevaarlijke lekkages.  

MIFTEC heeft een technologie ontwikkeld om medische radio-isotopen te ontwikkelen. De 'staged Z-Pinch fusion technique' produceert een hoge neutron flux, waarmee de isotopen gemaakt kunnen worden. De Sandia National Laboratories en de Universiteit van Californie hebben al 'Z-Pinch fusion' reactors. Momenteel wordt een nieuwe krachtige machine ontworpen waarmee grote, commerciële hoeveelheden radio-isotopen kunnen worden ontwikkeld. MIFTEC zegt daarmee radio-isotopen te kunnen ontwikkelen tegen de helft van de huidige kosten. Het is de bedoeling dat UCLE de exclusieve producent van deze machines gaat worden.  

- De wereldwijde markt voor radio-isotopen bedroeg in 2016 $9,6 miljard. Dit zal in 2021 naar verwachting $17 miljard zijn. 80 procent hiervan komt voor rekening van medische radio-isotopen.  

- De voor diagnose meest gebruikte radio-isotoop technetium-99 wordt gegenereerd uit de radio-isotoop molybdeen-99, die een halveringstijd van bijna 66 uur heeft. Molybdeen-99 vervalt tot technetium-99. Technetium-99 heeft een halveringstijd van ongeveer 6 uur. Daarom is het belangrijk dat de V.S. een binnenlandse productiefaciliteit voor radio-isotopen krijgen.  

- UCLE krijgt een belang van 10 procent in MIFTEC met de optie om dit belang nog te vergroten.  

- MIFTEC is geen beursgenoteerd bedrijf.  

- MIFTEC is van plan om $800.000 en aandelen te investeren in UCLE. "MIFTEC is now in final negotiations for an $800K cash and stock investment with an established engineering firm for first rights to build the MIFTEC radiopharmaceutical products device."  

- "...the main radioisotopes such as Tc-99m [technetium-99] cannot effectively be produced without reactors." De reactoren in Canada en Nederland maakten/maakt gebruik van verrijkt uranium. Dit is een praktijk waar de meeste landen om bekende redenen van af willen. Bij de methode van MIFTEC wordt geen uranium gebruikt.  

- UCLE noteert op 13 april 2018 $3,15. Er staan 13,95 miljoen aandelen uit. In 2016 noteerde het bedrijf een nettoverlies van $1,6 miljoen. Het jaar daarvoor bedroeg de winst $400.000. De drie jaren daarvoor draaiden ze ieder jaar verlies, respectievelijk $321.000, $29.000 en $5.000. UCLE staat na drie kwartalen in 2017 op een verlies van $22.500. Begin 2018 stond de koers op $0,28. Bij hantering van een k/w van 20 zou de winst over 2017 $2,2 miljoen moeten bedragen om de huidige koers te rechtvaardigen. Dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren. In de huidige koers zit dus veel verwachting.  

Bovenstaande feiten doen vermoeden dat de groeipotentie van UCLE groot is. De machines moeten dus nog geproduceerd worden. Het kan nog 24-36 maanden gaan duren voordat de productie kan beginnen (zie onderstaand filmpje). Het is niet bekend wat dat gaat kosten. Ik kan vooralsnog ook geen inschatting maken over de mogelijke winst en wanneer die winst gaat komen. UCLE wordt Over-The-Counter (OTC) verhandeld. Op Webull staat het aandeel als 'delisted'.  


Concurrent  

NorthStar produceert de radio-isotoop molybdeen-99 uit natuurlijk molybdeen-98. Dit wordt gedaan door middel van neutronenvangst. Hierbij wordt molybdeen-98 in een 'neutronval' in een reactor geplaatst, waarin de stof beschoten wordt met neutronen. Soms gebeurt het dat een neutron wordt ingevangen in een atoomkern. Zo ontstaat dan molybdeen-99 (mo-98 heeft in zijn atoomkern 42 protonen en 56 neutronen, mo-99 heeft dus 57 neutronen). Bij deze methode wordt geen uranium gebruikt. Northstar is ook bezig met het ontwikkelen van een methode om molybdeen-99 te verkrijgen uit verrijkt molybdeen-98. Deze methode zou vier keer effectiever zijn dan de methode met natuurlijk molybdeen-98. Maar Northstars meest efficiënte productieproces zal geschieden met behulp van een elektronenversneller. Natuurlijk molybdeen bevat ongeveer 10 procent molybdeen-100. Deze isotoop wordt vervolgens verrijkt tot een zuiverheid van 95 procent. De elektronenversneller wordt dan ingezet voor 'photo transmutation', waarbij een neutron wordt 'weggeslagen', waardoor molybdeen-99 achterblijft. De constructie van een versnellerfaciliteit is in 2018 begonnen.  

ASML is overigens van plan om op soortgelijke wijze radio-isotopen te ontwikkelen. In 2016 heeft het bedrijf bij toeval een manier ontdekt om molybdeen-99 te ontwikkelen zonder dat daarbij radioactief afval achterblijft.  


Jaarcijfers                

"If U.S. Nuclear and MIFTEC successfully produce radioisotopes with the technology they have already demonstrated, they could capture several billion dollars in sales. If U.S. Nuclear owns a 10% interest in the sales, U.S. Nuclear sales (about $2 million reported for 2016) could experience dramatic growth of 5000% for each billion in sales they recognize. That number could increase even further if they increase their ownership in the partnership. Investment risk seems to be mitigated somewhat by the fact that U.S. Nuclear continues to be a leader in its space, and their long history suggests that the company could experience reasonable growth even without the radioisotope opportunity.  

If management executes on their new strategy to become the largest provider of lower-cost radioisotopes in a $17 Billion market, the impact to their short-term and long-term market valuation could be dramatic."  

Update met US Nuclear Corp OTC Pink UCLE en MIFTEC december 2017                           

Ik heb niet alle onderstaande artikelen in de tekst verwerkt. Degenen die meer willen lezen over het onderwerp radio-isotopen zou ik bovenal het eerste artikel willen aanraden.  

http://world-nuclear.org/information-library/non-power-nuclear-applications/radioisotopes-research/radioisotopes-in-medicine.aspx

https://www.medzineapp.com/nl/artikel/medische-isotopen-wat-gebeurt-er-in-petten

https://opiniez.com/2018/02/26/kernreactor-petten-is-wezenlijk-voor-de-medische-wereld/

https://ca.finance.yahoo.com/news/u-nuclear-corp-partners-fusion-130000056.html

https://seekingalpha.com/article/4151012-u-s-nuclear-miftec-will-win-17-billion-radioisotope-race

https://www.isotopes.gov/sites/production.html

https://nucleairnederland.nl/de-reactor-petten

http://www.world-nuclear-news.org/RS-Reprieve-for-Canadian-isotope-reactor-0902158.html

http://usnuclearcorp.com

http://signdisplaydesign.com/miftec.com/

https://www.linkedin.com/pulse/magneto-inertial-fusion-technology-mifti-announcement-jack-dignan

https://nl.wikipedia.org/wiki/Molybdeen-99

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nucleaire_geneeskunde

https://nl.wikipedia.org/wiki/Technetium-99m

http://fusion4freedom.us/pdfs/StagedZpinch.pdf     

Nieuwsberichten  13-05-2020

Persbericht  

US Nuclear Corporation kwam gister met het volgende persbericht. Het tijdschrift Physics of Plasma heeft op 15 april 2020 een artikel gepubliceerd met de titel ‘The staged Z-pinch as a potential fusion energy source’, waarin beweerd wordt dat de MACH2 simulatiecode van de Amerikaanse luchtmacht voorspelt dat MIFTEC van MIFTI met zijn L3 Harris 4 miljoen ampère machine in staat zal zijn om een elektromagnetische puls van 1 biljoen (1012) neutronen te creëren, wat genoeg is voor de commerciële productie van radio-isotopen. Die machine bestaat nog niet, er zijn slechts plannen om de huidige machine op te schalen tot een 4 miljoen ampère machine. De experimenten staan voor dit jaar op de agenda. Daarnaast worden er tevens al plannen geschetst voor een 10 miljoen ampère machine, waarmee ook groene energie kan worden opgewekt middels kernfusie. Dat is hetzelfde proces dat plaatsvindt in de zon, en om dit tot stand te brengen moet dezelfde temperatuur worden bereikt als in de kern van de zon. Het hete plasma dat hierbij in de machine wordt gecreëerd wordt met behulp van een magnetische kracht, een inertiaalkracht of een combinatie daarvan opgesloten, zodat de omgeving niet brandt en wegsmelt.    

UCLE is nog steeds een heel dun verhandeld fonds.    

https://apnews.com/f9fddc55a3aa23c17d2420371df4cd84        

10-05-2020 Interview met Bob Goldstein van US Nuclear Corporation  

- MIFTEC is working to schedule a test […] for the prototype that MIFTI is working on now […] I mentioned they got ten billion neutrons with one million Ah […] they expect to get one trillion neutrons, and that’s more than enough to do the medical isotopes that I keep talking about when I’m on your show […] Hopefully they’ll do those tests within the next year.   

- You’re stock has been down around 65 cents. Where do you see us in the next two of three quarters?   

- We’re going to continue with our organic growth and shipping more products. We’re also working very hard on acquisitions. If you’re too small, then they [investors] don’t pay enough attention to you. So it’s our goal to get to 20 million in gross revenue as soon as we can, hopefully within the next year. I think we’ll maybe be in a position to upgrade to Nasdaq.    

De bruto-omzet is de afgelopen jaren niet boven de 4 miljoen uitgekomen. https://audioboom.com/posts/7570644-us-nuclear-corp-discusses-the-potential-of-fusion-energy-as-a-source-of-electric-power-with-the     

29-07-2019   

UCLE is vandaag door toenemende groei van de OTC pink markt naar de OTC-QB markt gepromoveerd. Een van de voordelen die dit met zich meebrengt is dat UCLE nu beter zichtbaar en aantrekkelijker wordt voor investeerders.      

17-04-2019   

MIFTEC and MIFTI have successfully achieved the greatest power ever from fusion  

'US Nuclear and MIFTEC are the only companies in the world that are able to use MIFTEC's breakthrough fusion power to make abundant high-quality radioisotopes at half the cost. The closest competitor has only been able to generate 1/100,000th the power that MIFTEC has already demonstrated.'    

'In the second half of last year we did what nobody else has ever been able to do. Not even the big government projects. We made history by generating Neutron Flux in excess of 1010 from fusion power using an isotope of hydrogen from seawater instead of radioactive enriched uranium. This proves beyond any doubt that our machine can make the isotopes used in nuclear medicine (i.e. Mo-99, Tc-99m, cobalt 60, iodine, etc.). It is only a matter now of simply scaling the power or electric current flow of our machine up so we can achieve the greater Neutron Flux of 1012+.'    

'The pursuit of fusion power has been elusive, and many have heard it for so long, that the common perception is that fusion power is still a long way off. The truth is that it is here now and MIFTEC and their sister company Magneto-Internal Fusion Technologies, Inc. (MIFTI) have successfully achieved the greatest power ever from fusion which is the same nuclear energy process happening in our sun and the stars.'    

https://ih.advfn.com/stock-market/USOTC/us-nuclear-corp-UCLE/stock-news/79697157/why-us-nuclear-shares-are-moving-up-again-and-why     

12-04-2019   

CEO Robert Goldstein van US Nuclear Corp op Uptick Newswire  

- adding chemical sensors and sampling collection for a variety of diseases to the radiation drones was one of the reasons the stock surged in the last two weeks.   

- (regarding med isotopes:) 'All of the others produce radioactive waste. We don't.'   

- 'We're the only ones that have a satisfying solution to the problem.'     

https://upticknewswire.com/featured-interview-ceo-robert-goldstein-of-us-nuclear-corp-otcpink-ucle-8/     

27-03-2019  

Ik ben de laatste weken druk bezig geweest met andere werkzaamheden, waardoor ik wat minder tijd heb gehad om door de wandelgangen van de beurs te slenteren en zo komt het dat ik het interview met Bob Goldstein op Uptick Newswire vandaag pas heb gehoord. ‘The US government has awarded well over 60 million dollar to eight different companies to go ahead with their projects to get new sources for these radioisotopes. One of those is MIFTEC, of which we own 10 percent non-dilutive shares.’ (vanaf minuut 3:15)   

Link naar interview: https://upticknewswire.com/featured-interview-ceo-robert-goldstein-of-us-nuclear-corp-otcpink-ucle-7/     

08-03-2019   

UCLE zoekt locatie voor fabriek  

US Nuclear Corp gaat met behulp van een vragenlijst publiek advies inwinnen over wat de beste locatie is om een productiefaciliteit te bouwen waar de isotopengeneratoren van MIFTEC geproduceerd gaan worden. Aangezien het hoofdkantoor van US Nuclear in Californië staat, wordt aan de westkust van de VS naar een geschikte locatie gezocht. Het bedrijf gaat in de volgende staten zoeken: Arizona, California, Colorado, Idaho, Montana, Nevada, New Mexico, Oregon, Utah, Washington, and Wyoming. Iedereen mag via de e-mail zijn suggesties kenbaar maken. US Nuclear is gebaat bij een zo goedkoop mogelijk locatie, inwoners zijn gebaat bij de arbeidsplekken en de economische stimulans voor hun woonplaats.    

https://stocknewsnow.com/companynews/8497419896781165/UCLE/101843     

27-11-2018   

Inkomsten uit verkopen zijn in K3 2018 met 35,6% gestegen naar $ 1.145.480 in vergelijking met K3 2017. De brutowinst was in K3 2018 met $ 512.096 34% gestegen t.o.v. K3 2017. Doordat US Nuclear Corp een betaling van $ 1.084.000 moest doen voor bepaalde productie- en leveringsrechten, kwam het nettoverlies uit op $ 1.414.715. Maar het gaat niet om deze cijfers. ‘We are also incredibly excited about our acquisition of the MIFTEC manufacturing and supply rights, which will start to come to fruition in the near future when MIFTEC and US Nuclear start selling medical isotope generators.”   

Voor het produceren van commerciële hoeveelheden medische isotopen is een neutronflux van 1012 nodig. MIFTEC heeft onlangs laten weten dat het al gelukt is om een neutronflux van 1010 te bereiken. Het krachtige prototype van de isotopengenerator van MIFTEC zal naar verwachting meer dan 1012 gaan produceren. De neutronflux is een waarde waarmee de intensiteit van een neutronenstraling wordt uitgedrukt, het getal geeft het aantal neutronen aan dat zich in een seconde over een oppervlak van een vierkante centimeter beweegt.    

05-06-2018   

UCLE en MIFTEC slaan definitief de handen ineen  Vandaag is bekend geworden dat UCLE en MIFTEC definitief gaan samenwerken om Noord-Amerika en Azië te voorzien van medische radio-isotopen. Hiermee is een belangrijke stap gezet richting een markt met een waarde van enkele miljarden dollars, een markt waarin UCLE en MIFTEC samen een grote rol kunnen gaan spelen. UCLE gaat de generatoren bouwen, MIFTEC zal de isotopen produceren en verkopen. Maar UCLE krijgt ook een belang van 10 procent in MIFTEC. Zie mijn bespreking van US Nuclear Corp voor meer info.